Hielspoor

Hielspoor (Fasciitis Plantaris)

Wat is een hielspoor?

In de meeste gevallen is een hielspoor (botaanwas bij de hechting van de peesplaat aan de onderzijde van de voet) het gevolg van een peesplaatontsteking. Het bindweefsel onder de voet loopt van de hiel naar de tenen en vormt daarmee het voetgewelf – deze is dan ontstoken wat pijn veroorzaakt. De hielspoor zelf is niet pijnlijk, maar een gevolg bij een langdurige ontsteking. Bij een röntgenonderzoek is de peesplaatontsteking niet zichtbaar, bij sommigen wel de hielspoor.

Oorzaak:

• Ouder worden van de persoon

• Overgewicht (meestal beide voeten betrokken)

• Slecht schoeisel (te weinig ondersteuning)

• Veel staan en lopen tijdens je dagelijkse gang van zaken

• Overbelasting door het sporten

• Overpronatie, het naar binnen zakken van de voet(en)

Overpronatie

Wanneer de enkels naar binnen kantelen door het naar binnen doorzakken van de voeten ontstaan overpronatie. Dit komt veel voor. In combinatie met andere oorzaken (bv overbelasting, overgewicht) ontstaat er teveel spanning op de peesplaat waardoor deze geïrriteerd raakt en ontstaan er micro-scheurtjes in de peesplaat. De ontsteking die hierbij ontstaat gebeurt op het zwakste punt: het hielbot. Dit leidt tot chronische pijn onder de hiel. Na rust weer in beweging komen geeft pijnklachten omdat de strakke peesplaat verstijfd. Wanneer de meeste klachten:

• ’s Morgens bij het opstaan of na langdurig zitten

Behandelingen

• Fysiotherapie

• IJstherapie: een icepack onder de hiel kan de ontsteking helpen verminderen (5 – 10 minuten)

• Ontstekingsremmers: Ibuprofen of aspirine (laat u adviseren door de apotheek of drogist)

• Oefeningen thuis

• Rust (stop met uw wandel- en sportactiviteiten, bouw dit weer voorzichtig op wanneer de klachten zijn verdwenen)

Oefeningen

Overdrijf de oefeningen niet. Let goed op uw pensgrens, ga daar niet overheen. Doe de oefeningen drie tot vier keer per dag; ’s ochtends 1x, overdag 2x en ’s avonds 1x. Laat het op blote voeten lopen even voor wat het is.

• Kuitspier rekken

Ga voorovergebogen met de handen tegen de muur staan. Een been naar voren en de ander naar achteren. Buig de knie van het voorste been en houd de achterste voet plat op de grond. Buig de voorste knie verder totdat u een strekkend gevoel in de kuit voelt van het achterste been, 20 -30 seconden. Wissel van been en herhaal de oefening vier keer (links en rechts).

• Rollen van de bal

Leg een tennis- of golfbal of een verfroller op de grond en rol daar met uw voet overheen van de hiel naar de tenen, heen en weer voor 2 minuten, links en rechts. Dit kunt u zittend of staand doen. Deze oefening is voor het strekken en flexibel maken van de peesplaat. Let op uw pijngrens, ga daar niet overheen. Doe deze oefening bij voorkeur voordat u uit bed komt of nadat u een lange tijd heeft gezeten.

• Handdoek oefening

Pak een handdoek en rol deze op. Plaats de handdoek onder de bal van de voet en de tenen. Houdt de handdoek stevig vast. Strek het been en trek de handdoek naar u toe voor 15 – 20 seconden. Doe dit bij beide voeten. Herhaal de oefening vier keer; links en rechts.



Fri, 17 March

My website

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

This is the main content area

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.

Ut fermentum massa justo sit amet risus.